Sercan Çepni

Türkiye Ekonomisi Ders Notları Ünite 7

Türkiye Ekonomisi Ders Notları

Türkiye Ekonomisi Ders Notları

Türkiye Ekonomisi Ders Notları Ünite 7 ;

Türkiye’de Finansal Yapı, Krizler ve Ekonomik İstikrar Kararları Ünite 7

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası

25.04.2001 tarih ve 4651 sayılı kanunla TCMB’nin temel görevi, fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu kontrol altında tutmak şeklinde tanımlan­mıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) temel görevleri;

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) temel yetkileri;

TCMB’nin hükümetle olan ilişkileri ve bununla ilgili müşavirlik görevleri ise mali ve ekonomik müşavirlik, mali ajanlık ve haznedarlık şeklindedir.
Mevduat Bankaları ; Ticaret bankaları hesaptan hesa­ba devir yaparak, kaydî para üretmek suretiyle katkı sağlarlar.
Katılım Bankaları ; Bu bankalar fon arz edenlere, faiz yerine kâr- zarar ortaklığına dayalı bir sözleşme önerirler.

Kalkınma Ve Yatırım Bankaları

Çoğu zaman birlikte değerlendirilmesine rağmen, gelişmekte olan ülkelerde ser­maye yetersizliği içindeki firmalara veya büyük sanayi firmalarının yapacağı yatı­rımlara kaynak ve teknik yardım sağlayarak ekonomik kalkınmayı hızlandırma amacı güden finansal aracılara kalkınma bankası; gelişmiş ülkelerde atıl fonlara sahip kurumsal yatırımcılara fonlarını menkul değer alım ve satımı ile değerlendir­melerinde aracılık ve danışmanlık yapan, işletmelere doğrudan kredi vermeyen ancak işletmelerin orta ve uzun vadeli fon gereksinimlerini karşılayan finansal ara­cılara ise yatırım bankası adı verilir.

Ekonomik Krizlerin Türleri Ve Sebepleri

Finansal krizlerin ortaya çıkmasında etkili olan faktörler aşa­ğıdaki gibi sıralanabilir:

Borç krizleri, bir ülkenin kamu veya özel kesime ait dış borçlarıyla kamunun iç borçlarını ödeyememe durumudur..
Borsa krizleri, menkul kıymet borsalarında görülen aşırı dalgalanmalardır.
Para krizleri, ulusal paranın değerinde ortaya çıkan büyük çaplı dalgalanma­ları ifade eder.
Bankacılık krizleri, genellikle “banka paniği” şeklinde bir ya da birkaç ban­ka da ortaya çıkan yoğun fon çekilişleri şeklinde başlayıp kısa sürede diğer banka­lara da sirayet ederek sistemik bir hâl alan bunalım durumudur. Bu krizler bazen sektör dışında gelişen ulusal ya da uluslararası makroekonomik istikrarsızlıklardan.
İkiz kriz kavramı ise para veya bankacılık krizlerinden birinin ortaya çıkması­nın ardından her iki krizin birlikte yaşandığı durumu ifade etmek için kullanılır.
Ortodoks istikrar politikaları fiyat istikrarının sağlanmasında sıkı para, sıkı maliye ve sabit kur politikalarını kullanır. Bu politikaların içeriğinde kamu harca­malarının kısılması, reel ücretlerin düşürülmesi, kamu yardımlarının azaltılması, para arzının daraltılması bulunmakta ve bu yolla toplam talebin kontrol altına alın­ması hedeflenmektedir.
Heterodoks istikrar politikalarında programlarının temelinde ise sıkı para ve maliye politikaları ile sabit kur sistemine ek olarak ücret ve fiyat kontrolleri şek­linde uygulanan gelirler politikası yer alır. Bu şekilde üretim ve istihdam düzeyine zarar vermeden enflasyonla mücadele edilmesi hedeflenir.
Türkiye de Uygulanana İstikrar Programları ;

  1. 4 Ağustos 1958 İstikrar Kararları
  2. 10 Ağustos 1970 İstikrar Programı
  3. 24 Ocak 1980 Kararları
  4. 5 Nisan 1994 Kararları

5 Nisan 1994 Kararları Kapsamı

Program kapsamında yapılan düzenlemeler şunlardır:

Exit mobile version