Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar Ders Notları başlamadan önce bir kaç hatırlatma yapmak istiyorum elimden geldiğince önemli yerin özetini çıkartım ama yinede siz 1 saatinizi ayırıp özet içinde uyaracağım yerleri kitaptan okuyun arkadaşlar lafı fazla uzatmadan Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar Ders Notları başlayalım ;
Yeni Kamu Yönetimi
Klasik Kamu Yönetimi ;
- Bürokrasi modeline göre örgütlenmiştir.
- Kamusal mal ve hizmetlerin üretiminde ve dağıtımında bürokrasi vasıtasıyla doğrudan görev almalıdır.
- Siyasi ve idari konuları birbirinden ayırabilmelidir.
- Yönetimin özel biçimidir. Özel sektörden farklıdır. Bundan dolayı, profesyonel bir bürokrasi ve çalışanların hayat boyu istihdamına göre düzenlenmesi gerekmektedir.
Yeni Kamu Yönetimi’ni Oluşturan Teoriler
Modern liberalizmin kamu yönetiminin şekillenmesinde etkin rol oynamasına katkı sağlayan en önemli özelliği; önceleri piyasa mekanizmasının iyileştirilmesi amacıyla ortaya konulan ancak daha sonra piyasada görülen başarı üzerine, bu çözümlerin kamu yönetiminde de etkili olacağı düşüncesine yol açan kamu tercihi, sorumluluk, işlem maliyeti ve yönetim ideolojisi gibi teorileri içermesidir.
Kamu Tercih Teorisi
Teorinin mimarı kabul edilen James Buchanan, 1957 yılında arkadaşları ile birlikte kurduğu Virginia Üniversitesi Politik İktisat Araştırma Merkezinde teori ile ilgili ilk kuramsal çalışmaları yapmıştır. Bu merkez kamu tercihi teorisinin temellerinin oluşmasında ve olgunlaşmasında önemli rol oynamıştır. Daha sonra kurulan Kamu Tercihi Araştırma Merkezi ise bu gelişmeleri hayli hızlandırmıştır. Buchanan, teoriyi kuramlaştırırken Simon’un 1940’larda geliştirmeye başladığı rasyonel karar verme yöntemlerinden oldukça fazla etkilenmiştir.
Biraz daha eskiye gidilirse kamu tercihi teorisinin kurucuları olarak, ABD’de James Madison ve Alexis de Tocqueville’i gösterilebilir. O dönemde, farklı kamu malları üretimine uygun kamusal düzenlemelere gidilmesini ve rekabet yaratacak etkinliğin sağlanmasını öngörmeleri ve yönetimde kalitenin artırılmasının ve yönetimin hacim olarak azaltılmasının gereğini ortaya koymaları teorinin öncüleri olmalarını sağlamıştır.
Sorumluluk Teorisi
1960’lı yıllarda ve 1970’lerin başında hızla genişleyen kamu sektörü, sadece ekonomik büyümeye değil aynı zamanda sosyal ve politik durgunluğa da neden olmuştur. Bu süreçte gündeme gelen sorumluluk teorisi, insanın akılcıl bir yaratık olduğu ve kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiği öngörüsü ile ortaya çıkmıştır.
Sorumluluk teorisi genel olarak sorumluluğu üstlenen, yani işi yapmaya talip olanla sorumluluğu veren yani işi bir bedel karşılığında yaptıran kişi arasındaki ilişkiyi tanımlamaktadır. Her iki taraf da kendi çıkarının peşinde koşmaktadır.
İşlem Maliyet Teorisi
Teori örgütleri anlamak ve örgüt davranışlarının özelliklerini incelemek amacıyla geliştirilmiştir. Bundan dolayı iktisat ile yönetim teorisinin birleştiği ortak alan olarak değerlendirilmektedir.
Yönetim İdeolojisi Teorisi
Yönetim ideolojisi teorisi (managerialism) işletme yönetimi tekniklerinin kamu kesimi yönetimine ithali olarak tanımlanmaktadır.
Yeni Kamu Yönetimi’nin Özellikleri
YKY’nin özellikleri daha ayrıntılı ele alınacak olursa şu unsurlarla karşı karşıya kalınmaktadır;
- Profesyonel yönetimi oluşturmak
- Standartların belirginleştirmek ve performansı ölçmek
- Çıktı kontrolüne önem vermek
- Ayrışmaya vurgu yapmak
- Müşteri odaklılık
- Rekabete vurgu yapmak
- Özel sektör yöntemlerine vurgu yapmak
- Merkezileşme
- Ademimerkezileşme
Yeni Kamu Yönetimi’nin İlkeleri
Klasik kamu yönetimi; “mevcut kaynaklarla nasıl daha fazla ve daha iyi hizmetler sunulabilir?’’ sorusuna “verimlilik az para harcayarak nasıl hizmetin kalite ve miktar düzeyi korunabilir?’’ sorusuna da ekonomiklik cevabını vermiştir. Son dönemde gündeme gelen YKY düşüncesi ise buna üçüncü bir soru olarak “kamu hizmetlerin de sosyal eşitlik sağlanabilir mi?’’ sorusunu eklemiştir.
Yeni Kamu Yönetimi İlkeleri;
- Küçülmek: Bu ilke gereği yönetimin hacimce faaliyet alanının azaltılması öngörülmektedir.
- Yönetim ideolojisi teorisini (managerialism) kamu yönetimine uyarlamak: Teori genel olarak özel sektör uygulamalarının kamu yönetimine uyarlanmasını öngörmekte, bu amaçla performans ölçümlerine dönük sistemler kurmakta ve çeşitli göstergeler kullanmaktadır.
- Girişimci yönetimler mantığını kamu yönetimine aktarmak: Bu tür yönetimler sayesinde hizmet sağlayıcılar arasında rekabet teşvik edilmektedir.
- Yerelleşmek: Bu şekilde karar alma süreçleri hizmeti kullananlara yakmlaştırılmakta, rekabet artırılmakta ve yenileştirme gündeme gelmektedir.
- Bürokrasiyi azaltmak: Bunun için hiyerarşi ve katılma süreçlerinden çok sonuçlara vurgu yapılmaktadır.
- Özelleştirmek: Bazı durumlarda ve gerekli şartlar oluştuğunda yönetimler, mal ve hizmet sunumunu dışarıdan özel sektör firmalarına yaptırabilmektedirler.
Yeni Kamu Yönetimi’ni Uygulayan Ülkeler ( Önemli Dikkat Edin )
Hareket öncelikle İngiltere’de başlamış, daha sonra ABD’de yaygınlık kazanmış, oradan da Avustralya ve Yeni Zelanda’ya taşınmıştır. Ardından İskandinavya ülkelerinde ve Kıta Avrupa’sında yaygınlaşmıştır.
Avustralya
Avustralya’da kamu yönetiminin yeniden yapılanmasında uygulanacak reformlar için şu temel ilkeler belirlenmiştir:
- Toplum ve yönetim taleplerine uygun yönetim standartları geliştirmek ve açık ve belirgin amaçları olan personel ile çalışmak,
- Bu amaçlarla bireylerin ve çalışma gruplarının performansları arasında ilişki kurmak ve performanslarını değerlendirmek,
- İşlerini etkin görebilmeleri için personele uygun araçları sağlamak,
- Geçerli ve dönemin koşullarına uygun eğitim imkânı sunarak çalışanlara kendilerini geliştirme fırsatları sağlamak,
- Bireysel performansı düzenli izlemek,
- İyi performansa ödül vermek ve düşük performansla özel ilgilenerek artması için çaba harcamak.
Fransa
YKY uygulamaları açısından ihtiyatlı ve kısmen de başarısız örnek olarak nitelendirilmektedir. Çünkü 1995-1997 yılları arasında yönetimde değişiklik yapma kararlığı ile iktidara gelen hükümet, bu konuda başarılı olamamıştır.
İngiltere
Dünya ülkeleri ilk olarak kendi klasik kamu yönetimlerinin özel sektör kadar başarılı olamadığı gerçeği ile çok çarpıcı bir şekil de İngiltere’de 1968’de yayımlanan Fulton Raporu ile tanışmışlardır.Her ne kadar ülkede 1854 yılında patronaj sistemine karşı merit sistemini savunan Northocote-Trevelyon Raporu yayımlanmış olsa da bu rapor dönemin koşullarına göre çok fazla dikkat çekmemişti. 1961 yılında oluşturulan Plowden Komitesi özel sektör tekniklerinin uygulanmasına dönük ilginç öneriler getirmiştir.
*****Önemli****
İngiltere’de YKY düşüncesinin uygulamaya aktarıldığı en önemli adım 1988 yılında atılmıştır. Hareket, dönemin Başbakan danışmanı Sir Robin Ibbs tarafından hazırlanan “Kamu Yönetiminin Geliştirilmesi: Gelecek Adımlar” isimli raporun yayınlanmasıyla başlamıştır. Raporda yeniden yapılanmanın en önemli özelliğinin, politika geliştirme dışında kalan yürütme görevlerinin ayrı ve küçük birimler aracılığıyla görülmesinin sağlanması olduğu belirtilmektedir. Raporda ayrıca hizmet sunumu üzerinde yoğunlaşılmakta ve hizmetten yararlananların ihtiyaçları öne çıkarılmaktadır.
Amerika Birleşik Devletler
ABD’de yeniden yapılanmayı öneren son dönemin en önemli çalışmalarından Al Gore Raporu, federal yönetimin nitelikli personelle doldurulması gerektiğini belirtmiştir.
Önemli Notlar
- Paradigma ; Dünyayı algılamak ve anlamak için gerekli olan zihinsel düşünce tarzı en açık şekilde nitelendirmektedir.
- Hızlı Değişim Süreci ; Klasik kamu yönetimi anlayışının güven kaybına uğramasına yol açan en önemli gelişmedir.
- Devletin sosyo ekonomik fonksiyonlarının küçültülmesi ile yoksullukların azaltılması bu politikayla mümkün olacaktır.
- Public Management ; Kamu İşletme Yönetimi dir.
- Kamu Tercih Teorisinin kurucusu Buchanan dır.
- Sorumluluk Teorisi ; Yeni kamu yönetimi düşüncesinde vekalet verenle alan arasındaki ilişkiyi ortaya koyan teoridir.
- İşlem Maliyet Teorisi ; Örgütsel Ekonomiye daha fazla ağırlık verir.
Allah razi olsun süper notlar
Çok süper gerçekten çok teşekkürler
İnternette bulunan en iyi notları hazırlamışsınız teşekkürler….
baska unıteler yok yada ben mi bulamıyorum
Sayfa altında sayfalar mevcut diğer ünitelere ordan bakabilsin
teşekkürler sadece bunlara çalışarak geçilir mi acaba
Geçersiniz en azından ben geçen çok fazla kişi mesaj attı teşekkür etmek için
Emeğine sağlık kardeşim
merhaba ben 2. sınıf siyaset bilimi ve kamu yönetimi öğrencisiyim sizden Devlet ve Vatandaş anlayışında yaklaşımlar hakkında bilgi almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
Ders notumu istiyorsunuz tam anlamadım ? Ayrıca sanırım siz örgün okuyorsunuz dimi ?
Kamu yönetiminde çağdaş yaklaşımlar dersi alıyorum hocamız böyle bir soru sordu Devlet ve Vatandaşlık anlayışında yaklaşımlar diye bır soru yardımcı olabilirmisiniz.
Tesekkürler emeğinize sağlık onca konuya nasıl çalışıcam derken burayı bulmak süper ötesi oldu:)
Yinede işi şansa bırakmayın en azından çıkmış sorulara da şöyle bi bakın
ya arkadaşım cok güzel bi düşünce böyle emek verip bunları paylaşman allah bin kere razı olsun
Amin cümlemizden 🙂
sen adamın dibisin.Allah razı olsun sen çok dua alıyorsun
Yararım dokunduysa ne mutlu bana 🙂
Reis yarın sınav var en hızlı burayı buldum okudum 5-6-7-8 i sınavdan sonra notlar açıklanınca burdayım :))
Sınavdan sonra belli olur dostum yarayıp yaramadığını güzel haberlerini bekliyom 😉
test soruları hazırlarmısınız
Test hazırlamak çok zahmetli bu işten para kazanmadığım için şuan üzgünüm ama buna zaman ayıramam.
çıktı almak için napmam gerek ekran başında çalışamıyorum. emeğinize sağlık gerçekten eniyi not sizde