Perşembe, Aralık 26, 2024
Ana SayfaGenelBilgisayar Nedir ?

Bilgisayar Nedir ?

Bilgisayar Nedir ? Oldukca süratli işlem yapma özelliğine haiz, büyük detayları oldukça ufak alanlarda saklayabilen ve istendiğinde bu bilgilere oldukça kısa zamanda ulaşabilen, elektrikle çalışan Elektronik bir cihazdır. Bilgisayar Nedir ? sorusuna ayrıca çok gelişmiş hesap makinesinde  diyebiliriz. Program çalıştırmaya yarayan bir makine de denilebilir. Bilgisayarlar ayrı işlevleri olan bir oldukça parçadan meydana gelmiştir ve bu parçaları yönetmek bilgisayarda bulunan hususi programlar vasıtasıyla gerçekleşir. Bu programlara “İşletim Sistemi” adı verilir.

Anlaşılacağı suretiyle, bilgisayar ve işletim sistemi ayrılmaz bir bütündür. Bu sebepten biz bilgisayarları iki bölümden inceliyoruz.

Bilgisayardaki Elektronik parçaların tamamına “Donanım”, bilgisayarda kullanılan programların tamamına da “Yazılım” diyoruz.
Bilgisayarlar “Temel Birimler” adı verdiğimiz 4 ana sistemden oluşur.

Temel Birimler
1-) Sistem Birimi (Kasa)
2-) Ekran (Ekran)
3-) Klavye
4-) Mouse (Fare.

Bilgisayar donanımı, iç ve dış olmak suretiyle iki bölümde inceleniyor. İç donanım temel birim olan sistem biriminin (kasa) içinde yerleşik bulunan parçaların (ekran kartı, işlemci, ram vb.) tamamıdır. Dış donanım ise, dış ortamda bulunan (yazıcı, ekran, klavye vb.) parçalara denir.

İsterseniz iç ve dış donanım parçalarını tek tek ele alalım ve ne işe yaradıklarını anlatalım: .

İç Donanımlar
Mainboard (Anakart)
Bilgisayara bağlı tüm parçaların yönetimi, informasyon alış verişinin yapılmasını elde eden donanım aracıdır. Tüm araçlar direk yada dolaylı (kablo) olarak bu donanım aracına bağlıdır.

CPU (İşlemci)
Bir süre biriminde yapabileceği güçtür. (Örnek; P4 1800 denilen işlemci saniyede bir milyar sekiz yüz milyon işlem yapabildiğini gösterir. İşlemcilerin ömrü milyon Saat olarak anlatılır.1 milyon saat, 114 yılolduğuna gore işlemciyi epey kullanacaksınız anlamına gelir. Fakat gerçek hep bu şekilde değildir. İçinde informasyon tutan ve geçirme işlemi icra eden Transistör devreleri Su molekülünden ince olan işlemciye kazara girebilecek bir toz zerresi, bir sokağa yandaki 10 kattan oluşan binanın çökmesi şeklinde bir yıkıntı yaratacağı için işlemci birazcık erken ölebilir.

Ram (Ön Hafıza)
Bilgisayarın yada bir programın emek vermesi esnasında vazife alan işlemci bu işlemler için lüzumlu detayları ve işlemi yaparken bulmuş olduğu neticeleri bir kenarda tutmak zorundadır. Bu geçici kayıt ortamına bilgisayarın hafızası denir. Dolayısıyla bir bilgisayardaki bellek ile bilgisayarın süratli emek vermesi doğru orantılıdır. Günümüzde kullanılan RAM kapasiteleri 64-128-256-512-1024 Mb olarak bulunur.

Harddisk (Kapasite)
İşlemcinin Not defteridir. Bilgisayarlar da meydana getirilen işlemlerde kayıtlı olarak kalınması istenilen bilginin saklanabildiği ortamdır. Dolayısıyla kapasite ne kadar fazla olursa saklanabilecek informasyon de o denli fazla olacaktır.

VGA (Ekran Kartı)
Bilgisayarda meydana getirilen işlemlerin ekran vasıtası ile görüntülenmesini elde eden donanım aracıdır.

Öteki İç Donanımlar
Bu iç donanım aygıtları bilgisayarımızın çalışmasını engellemeyecek, destek vasıta ve hususi amaçlı kullanım parçalarıdır.

Sound Card (Ses Kartı)
Sevdiğiniz bir sanatçının Cd’si mi var? yada güzel bir film mi buldunuz arkadaşınızdan? ve doğal olarak bilgisayarınıza cd’yi yerleştirdiniz ve uygun program ile cd’nizi çalıştırdınız. Vaka bu noktadan sonrasında başlıyor. Bilgisayarın işlemcisi, Cd-Rom okuyucu tarafınca okunan 1/0 parametrelerini işlemci üstünde değerlendirip anakart üstünden ses kartına ses birimi olarak gönderir. Ses kartına bağlı olan hoparlörlerimizden ses çıkışını almış oluruz. Kısacası ses kartımız ses dosyalarının hoparlörümüzden çıkmasını sağlar.

Floppy Disk (Disket Sürücüsü)
Bilgisayarların icadıyla beraber geliştirilmiştir. Amacı ise oldukça basittir. Bilgisayarımızda sakladığımız verilerin wp-contentlenmesi yada başka bir bilgisayara veri aktarmak için kullandığımız sürücü araçlarıdır. Disket sürücüleri için günümüzde 3,5”lik 1.44 mb (megabyte) kapasitesinde disketler bulunur. Geçirme işlemleri yada wp-contentleme bu disketler ile gerçekleştirilir. Anlaşılacağı suretiyle disket sürücülerinin hem bilgiyi okuma hem de yazma özelliği vardır.

Cd-Rom (Cd Sürücüsü
Günümüzde sanatçılarımızın çıkardığı albümleri daha dayanıklı ve kaliteli müzik dinlemek amacı ilekasetleren cd’lere geçiş yaptıklarını tamamımız biliyoruz. Bu birazcık da teknolojiye Ayak uydurmak zorunda olduklarından kaynaklanıyor. Bu sebeple artık her insanın evinde yada iş yerinde Cd çalarlı müzik seti, VCD, yada bilgisayar var. Elinizde bu şekilde bir cd var ise yapmanız ihtiyaç duyulan cd’yi bilgisayarınızdaki cd-rom’a yerleştirip uygun programı çalıştırmak. Cd-Rom’ların kullanım amacı Cd’ler içindeki bilgiyi okumaktır. Okumaktır diyoruz, bundan dolayı cd’ler üstüne Cd-rom ile informasyon yazmak mümkün değildir

Cd-Rw (Cd Yazıcı)
Günümüz teknolojisi donanım olarak ilerledikçe yazılım olarak da hızla ilerlemiş ve yeni programların data (veri) dosyalarının kapasiteleri de büyümüştür. Dolayısı ile insanoğlu büyük kapasitedeki dosyalarını disketlere sığdıramaz hale gelmiştir. Yeni arayışlarla boş cd’lere informasyon yazma ihtiyacı Cd-Rw’lerle giderilmiştir. Bir karşılaştırma yapmamız gerekirse.

Bir Disketin kapasitesi 1.44 mb (megabyte) demiştik. Bir Cd’nin kapasitesi ise 486 katı daha çok informasyon alabilmektedir. 650-700 Mb. (Megabyte).

Disketler defterlere, Cd’ler kitaplara benzetilir. Defterinize hem yazı yazar, hem de yazdıklarınızı okuyabilirisiniz. Sadece Kitaplara yazı yazamazsınız, yapabileceğiniz tek şey okumaktır.

Tv Kartı
Adından da anlaşılacağı suretiyle, bilgisayarımızdan Tv seyretme imkanı elde eden donanım aracıdır. Tv kartının düzgüsel televizyonların kullanımından bir oldukça pozitif yanları vardır. Bu avantajlardan biri, sevdiğiniz yada seyretmeyi oldukça isteyip seyretme zamanı bulamadığınız bir programın bilgisayara kaydetme imkanıdır. Bu şekilde kayıt ettiğiniz bir programı istediğiniz bir zamanda yeniden seyredebilirsiniz. Bir başka pozitif yanları ise bazı şifreli programları hususi programlar vasıtasıyla seyretme imkanıdır.

Fax Modem
Günümüz koşullarında web kullanmayan kullanıcı neredeyse kalmamıştır. Evet, web bağlantısı yapmak istiyorsanız bilgisayarınızda fax modem denilen donanım aracına ihtiyacınız var anlamına gelir. İnternetin kullanımı hakkında detaylı bilgiyi yazılımlar bölümünde anlatacağız.

Ethernet Kartı
Birden fazla bilgisayar kullanan ticarethaneler bir bilgisayarı yönetici(ana bilgisayar) olarak kullanıp, öteki bilgisayarları eleman (terminal) olarak kullanırlar. Böylelikle bilgilerin tek bir bilgisayarda birikmesini yada internete bağlanılıyorsa bir Telefon hattını kullanarak bir oldukça bilgisayardan aynı anda internete girme olanağı sağlanmış olunur. Aslına bakarsanız web cafelerinin de emek verme mantığı bu şekildedir. İşte bu anlattığımız bilgisayarlar arası bağlantıyı elde eden donanım aygıtına “Ethernet kartı” denir. Doğal olarak iki makineden daha çok bağlantı yapılacaksa ‘hub’ dediğimiz ve dış donanımlarda inceleyeceğimiz donanım aracının (dağıtıcı) da olması gerekir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments