Etkili İletişim Teknikleri AÖF Ders Notları kaldığımız yerden ünite 3 den devam edelim. Sınava son 30 gün kaldı onuda hatırlatmakta fayda var açık öğretim bahar dönemi finalleri 23 Mayıs 2015’da.
Sanal İletişim ( Ünite 3 )
İletişim Bağlamı Üç Boyuttan oluşur ;
- Fiziksel Boyut: Örneğin Sınıf içinde öğrencilerin birbirleri ile iletişimi, Lokanta da müşterinin garsonla olan iletişimi gibi.
- Sosyo-psikolojik Boyutu; Örneğin Doğum günü partisindeki iletişim ortamı ile cenaze evi yada hastane ortamındaki iletişim gibi.
- Zamansal Boyut; İletişimin gerçekleştiği günün ve tarihin zamanı olarak açıklana bilir.
İletiler ve Kanallar
Tutuğumuz futbol takımının formasını veya aynı renkte kıyafetler giymeyi tercih ederiz ( Sözsüz İletişim ) Sınavda çıktı.
Gönderilen ve alınan iletilerin iletildiği kanalları iletişim ortamları olarak tanımlıyoruz.
Yansıma
Kaynağa geri gönderilen bilgi yada iletiye yansıma denilir. Yansıma ikiye ayrılır bunlar;
- Olumlu ve Olumsuz Yansıma ; Olumlu yansıma kaynağa gönderilen iletiler yerine ulaştı ve olumlu bir izleme yarattı mesajı verir. Olumsuz yansıma ise kaynağa iletinin değiştirilmesi ve yeniden yapılandırılması gerektiğini söyler.
- Anında ve Gecikmeli Yansıma; Bireyler arasında yansıma anında gerçekleşirken, Kitle iletişiminde yansıma gecikmeli meydana gelir. Örneğin Bir köşe yazarının okuyucusundan aldığı mektup ona geç gelmesidir.
Gürültü
Gürültü, iletişim sistemini etkileyen ve iletileri bozan bir durum olarak tanımlanabilir. Gürültü 3 guruba ayrılır bunlar ;
- Fiziksel Gürültü; Bilgisayarın bir anda donması, peltek konuşma görüşü engelleyen güneş gözlükleri gibi.
- Psikolojik Gürültü; Ön yargılar, yanlılık, peşin hükümler yanlış varsayımlar kapalı görüşülük yada fikirlilik ve benzeri zihinsel engeller iletiyi almada ve işlemede sorun çıkartan durumlardır.
- Anlamsal (Semantik Gürültü) Gürültü; İletişimde kaynak tarafından üretilen iletilerin alıcı tarafından tam olarak anlaşılmaması durumudur. Örneğin konuşmacının çok teknik bir dil kullanması durumudur.
Daniel BELL = Bilgi Toplumu Kuramını Geliştirmiştir…
İkinci Kuşak Web Hizmetleri
- Blog ; Türkçesi İnternet Günlüğü‘dür.
- RSS ; Web kullanıcılarının içerikte meydana gelen güncellemeleri anında almasını sağlayan bir sistemdir.
- Wiki; Tükçesi “çabuk” anlamına gelmektedir. ( Çok saçma ) Kullanıcıların web içeriği oluşturmalarına ve düzenlemelerine olanak veren bir yazılımdır.
- Sosyal Ağlar; En çok kulanılan sosyal ağlar, facebook, twitter, linkedin, myspace, badoo, xing vb. ( Hangisi sosyal ağdır yada hangisi sosyal ağ değildir diye soru geliyor)
Her gün sitene girip göz atıcam,işim olmasa bile dolanıcam…Emeğine sağlık
Teşekkürler =)
Adamın dibisin hani hoca ödev verir ama özetini bulur okuruz ya sen bize koca kitap yerine bu özetleri çıkarmışsın çok teşekkür ederim 🙂
1142 Görümtüleme ama 3 yorum olduğunu görünce yorum yazmak istedim.
Emeklerin için çok teşekkürler gayet basit güzel özetlenmiş.
Rica ederim umarım yararını görürsünüz 🙂
Emeginize saglik harikasiniz ?
Emeğinize Sağlık Hocam…
Emeğinize sağlık her ünite kendine özlü mükemmel bir anlatım var. şimdiye kadar hic bir yerde okumadım bu kadar açık ve net. teşekkürler tekrardan.
Yardimci olabildiysem ne mutlu bana ?
teşekkürler(: