Çarşamba, Ocak 29, 2025
Ana SayfaPHP DersleriPHP floor() ceil() round() Kullanımı

PHP floor() ceil() round() Kullanımı

PHP floor() ceil() round() kullanımı her ne kadar basit olsa da öğretmenler için tam bir soru kaynağıdır. Halbuki 10 yıllık PHP hayatımda taş çatlasa 10 kere kullanmışımdır. Öğretmenlerin sevdiği yanı öğrenciyi şaşırtacak sorular çıkmasıdır. Lafı fazla uzatmadan hemen örnekler ile floor() ceil() round() kullanımını anlatayım ;

PHP floor() Kullanımı

<?php
$x = 13.885;
echo floor($x); // Çıktı 13
?>

Yukarıdaki kodun çıktısı 13 dür. floor() fonksiyonu kullanıldığında noktadan (.) sonrasını dikkate almaz ve ekrana tam sayıyı yazdırır.

PHP ceil() Kullanımı

<?php
$x = 13.885;
echo ceil($x); // Ekran Çıktısı : 14
?>
<?php
$x = 13.500;
echo ceil($x); // Ekran Çıktısı : 14
?>
<?php
$x = 13.499;
echo ceil($x); // Ekran Çıktısı : 14
?>

Gördüğünüz gibi farklı sayılarda denedim ancak sonuç 14 çıktı. ceil() fonksiyonu her zaman bir üst tam sayıya yuvarlar yani 11,25 olursa 12 ye yuvarlar.

PHP round() Kullanımı

<?php
$x = 18.823;
echo round($x);  // Ekran Çıktısı : 19
?>
<?php
$x = 18.500;
echo round($x); // Ekran Çıktısı : 19
?>
<?php
$x = 18.499;
echo round($x); // Ekran Çıktısı : 18
?>

Kodları ve ekran çıktılarına baktığınızda farkı anlamışsınızdır zaten. round() fonksiyonunda önemli olan noktadan sonra ki sayı eğer 5 ve üzeri ise bir üst tam sayıya yuvarlar, eğer noktadan sonra ki rakam 4 ve altı ise noktadan önceki tam sayıyı ekrana yazdırır.

Sizinde tahmin ettiğiniz gibi hocalar bu fonksiyonlarda öğrencinin kafasını karıştırıp hangisi bi üste yuvarlıyordu hangisi hep aynı sayıyı veriyordu şeklinde kafa karıştırmak için sorular sorabilir o yüzden sınavdan bir gün önce mutlaka üstünden bir geçin derim ben 🙂

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments